Kilim Motifleri ve Anlamları Nelerdir?

Kilimlerin üzerinde bulunan motiflerin ne anlama geldiğini hiç merak ettiniz mi? Bu yazıda sizlere kilim motiflerini açıklıyoruz ve desenlerin ne anlama geldiklerini keşfediyoruz.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Kilim Motifleri

Kilim, dekorasyonlarda etnik ve geleneksel bir ortam katmak istenildiğinde akla gelen ilk eşyalardan biridir. Özellikle son dönemlerde etnik dekorasyon unsurlarının trend olmasıyla birlikte popüler olan kilimler; duvarda, yerde, hatta yastık kılıflarında bile kullanılmaktadır. Peki, bu kilimlerin her birini özel ve özgün kılan kilim motifleri ne ifade etmektedir? Üzerinde çeşitli desenlerle yaşam alanlarımıza renk katan kilimler her birinin farklı hikayesi bulunmaktadır. Bu hikayeleri okuyabilmeniz için kilim motiflerini anlamanız gerekir. İşte, en güzel kilim desenleri ve motiflerin ne anlama geldikleri.

Muska / Nazarlık / Göz / Artı ve Çengel Motifleri

Muska desenleri kötülüklerden korunmak amacıyla kilimlerin üzerine işlenmektedir. Beraberinde kullanılan, aynı anlama sahip olan bir diğer kilim motifi nazarlıktır. Nazarlık motifleri de tıpkı muska desenleri gibi sahibini ve bulunduğu yeri nazardan koruyacağı düşüncesiyle kilimlere işlenmiştir. Ayrıca göz desenleri de bu bakış açısıyla kem gözlerden korunmak için kilim ve halılara işlenmiştir. Geleneksel kilim ve halılar sık karşılaştığımız çengel ve artı motifleri de aynı amaçlarla işlenmiştir.

Kilim Motifleri

Kuş Desenli Kilim Motifleri Anlamları

Yırtıcı kuşlardan biri olan kartal, kilim motifleri olarak kullanıldığında kudreti ve gücü temsil etmektedir. Güvercin ve bülbül şanslılığı; karga ve baykuş ise kötülüğün sembolü nitelendirilmektedir.

Küpe / Sandık ve Saç Bağı Motifleri

Geçmişte genç kızların dileklerini kilim ve halılara dokuduğu söylenmektedir. Halıyı dokuyanlar evlenmek istediklerini ifade etmek için küpe motifi yaparlar bu motif, genç kızların bu taleplerini aile büyüklerine iletmelerini sağlayan önemli bir figürdür. Sandık ise yine genç kızların çeyiz sandığı anlamına gelir. Ayrıca saç bağı motifleri de açıkça evlenme isteğini belirtir.

Önerilen İçerik :   Dağınıklığı Önlemek için Tercih Edilmesi Gerekenler

Bereketi Temsil Eden Kilim Motifleri İsimleri

Kadını temsil eden figürler eli belinde ve erkeği temsil eden koç figürleri ile birlikte ortada yer alan göz sembollerin olduğu temel bir bereket motifi mevcuttur. Bu motiflerde bulunan gözün aileyi kötülüklerden koruduğu düşünülmektedir. Pıtrak adı verilen motifler de bolluk ve bereket sembolize edilmektedir.

Eli Belinde/ Koçboynuzu ve Bukağı Motifleri

Bukağı motifi, aile birliğinin sembolü olarak görülmektedir. Aileyi oluşturan eril gücü ise koçboynuzu figürünü temsil etmektedir. Eli belinde figürü; üretkenliği ve dişilik anlamına gelir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir