TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Tüp bebek tedavisi kararı alındı ve tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler nelerdir diye sorduk Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’a ;

Tüp bebek tedavisinde yaş en önemli faktörlerden birisidir. Yaş ve infertilite doğrudan orantılı olup kadın yaşının artışı ile aynı zaman da sağlıklı doğum oranıda düşmektedir. Düşükler ve ölü doğumlar da infertilitenin yanı sıra artış göstermektedir. Artan ileri yaş ile var olan yumurtaların gelişmesini sağlayan tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların miktarı artmasına rağmen herhangi bir faydası çok olmayarak ilaçlara verilen cevaplarda da düşüş görülür. Yaş ilerledikçe elde edilen yumurta sayısı da azalmaktadır. Tüp bebeke kullanılabilecek daha az yumurta edilmesi ile doğrudan daha az embriyoyu temsil etmektedir. Birbirini zincirleme takip eden süreçte, transferden sonra embriyonun rahme tutunmasının şansı da yaşla birlikte düşer. İleri yaş kadınlar da genç kadınlara göre, düşükler, ölü doğumlar da artmaktadır.

 

Tüp bebek tedavisi hakkında daha fazla bilgiyi Sevtap Hamdemir Kılıç’ın sitesinde bulabilirsiniz: https://sevtaphamdemir.com/tup-bebek-tedavisi/

 

Tüp bebek başarısını etkileyen faktörlerden birisi de başlangıçta baktığımız kan değerlerinizde yer alan FSH düzeyleridir. Kadınlık hormonları tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen belirleyici faktörlerdendir. Normalden daha yüksek olan FSH değerleri negatif tüp bebek tedavisi sonuçları ile ilişkilidir. FSH yüksek kadınlar da tüp bebek tedavisine başlamadan önce nedeni araştırılarak diğer değerlerine mutlaka bakılmalıdır. FSH çok yüksek olmadığı sürece her adette değişebilen bir faktördür. Israrcı olarak tekrarlayan FSH yükseklikleri ne yazık ki olumsuz bir kapı açmaktadır.

 

Düşük sayıda olgun yumurta gelişimine neden olan hormon değişiklikleri mevcuttur.

 

E2 değeri de FSH kadar önemli bir değerdir. E2 ninde 100ün üzerinde olması ikinci ya da üçüncü gün alınan kan değerlerinde tedaviye başlanamaz.  Takibi uygun görülür.

Önerilen İçerik :   Kiralık Jeneratör Fiyatlarını Belirleyen Kriterler Nelerdir?

AMH değeri de bir o kadar etkili bir faktördür. Yumurtaların varlığının rakamsal karşılığı olarak bilinen AMH testi tedavilerden önce yaptırılabilir. Özellikle ileri yaş tüp bebek hastalarında hastaya şansını göstermek amacı ile ya da şansı görmek amacı ile yaptırılabilir.

 

Yüksek tekrarlayan ve ısrarlıca yüksek seyreden FSH değerlerinde hastaya tüp bebek tedavisi vad etmek çok mantıklı olmayacaktır. Ancak hasta isterse yumurta bağışı ile rahim duvarı hazırlanarak gebe kalabilir. Yumurta bağışı ülkemizde yasal bir işlem değildir. Ülkemizde tüp bebek merkezlerimizde gerçekleştirilmemektedir.

 

Hidrosalpenks varlığında da olumsuz tüp bebek sonuçları ile karşılaşılır. Tüp bebek tedavisinden önce hidrosalpenks kanalların laporoskopi işlemi ile alınması tüp bebek tedavisinin sonucundaki şansı değiştirmektedir.

 

Myomlar aynı zamanda tüp bebek tedavisinde embriyonun yerleşiminde olumsuz sonuçlarla karşımıza çıkabilir. Subserozal myomlar da olumsuz sonuçlar görülmezken, submukozal ya da intramural myomlarda gebelik sonuçları negatif olarak karşımıza çıkabilir.

 

Endometrioma dediğimiz, endometriozis de aynı zaman da halk arasında çikolata kisti olarak da konusu geçerken şikayet yaratmayan bir endometriomanın tüp bebek tedavisinin öncesi çıkarılması ya da kalması hala tartışılırken gebe kalmaya engel bir neden olduğunu söyleyebiliriz. Kistin büyüklüğü önemlidir. Tecrübeli ellerde laporoskopi ile çıkarılarak tüp bebek tedavisine başlanması önerilebilir.

Sigara kullanımı tüp bebek şansını düşürmektedir. Bırakılması muhakkak önerilmelidir.

 

Tekrarlayan doğurganlıklar tüp bebek tedavisinin sonucunu bazen pozitif olmasında fayda sağlayabilir.

 

Kilo, obezite boyutunda olan kilolu kadınlarda ya da kilosu normalden çok daha fazla olan kadınlar da düşükler ve embriyonun tutunamaması durumu sıklıkla rastlanılmaktadır.

 

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir