Termosifon Nedir?

Termosifon, sıvılardan pompa olmadan ısı alışverişi yapmak için kullanılan bir işlemdir. Bu, maliyeti ortadan kaldırır ve ısı transfer sürecini basitleştirir. Termosifonlamanın başarılmasının en yaygın yolları su ve güneş konveksiyonudur. Termosifon işlemi ticari olarak güneş enerjili sıcak su ısıtıcılarında kullanılabilir. Termosifon pasif bir sistemdir, yani mekanik hareketli parça yoktur. Bunun yerine, sistem çalışmak için yalnızca güneş enerjisine dayanır. Su, bir binanın çatısına monte edilen yığın toplayıcı adı verilen bir ekipman parçasında toplanır. Bir açıyla desteklenir, böylece su toplandığında yerçekimi kullanılarak dışarı akabilir.

Soğuk su, ılık sudan daha yoğundur, bu nedenle depolama tankı, yığın toplayıcının biraz üzerine monte edilmiştir. Güneş, yığın toplayıcıyı ısıtırken, ılık su yükselir ve depolama tankına akar. Soğuk su dibe çöker ve soğuk su besleme hattına akar. Bu su genel soğuk musluk kullanımı için kullanılmaktadır. Sıcak su, güneş tarafından ısıtılmaya devam ettiği depolama tankına taşınır. Suyun sıcaklığa bağlı olarak bu sürekli yükselmesi ve alçalması konveksiyon oluşturur ve termosifonun çalışmasına izin verir. Sıcak suya ihtiyaç duyulduğunda, bina içinde bir musluk açılır ve depolama tankından gelen ılık su, sıcak su besleme hattından geçer.

Termosifon

Yerden soğutma için termosifon su sistemleri kullanılabilir. Yapıların permafrost üzerine inşa edildiği Alaska gibi alanlarda zemin soğutması gereklidir. Permafrost, uzun süre donma noktasında veya altında kalan topraktır. Permafrost üzerine bina yapmanın sorunu, sıcaklık kısa bir süre için bile yükselse çözülebilen buz içermesidir. Permafrost’un aralıklı olarak çözülmesi ve yeniden dondurulması, bir binanın temelinin zayıflamasına ve çatlamasına neden olabilir. Yerden soğutma, karbondioksit veya amonyak ile doldurulmuş yer altı boruları ile çalışabilir. Sıvı, çevreleyen permafrosttan ısıtıldıkça buhara dönüşür. Buhar buharlaştıkça boruların dışında yoğunlaşır ve tekrar sıvıya dönüşür. Soğutulan sıvı bir toplama tankına akar ve yeniden kullanılır.

Bilgisayarı çalıştıran işlemci 160° Fahrenheit’e (71° Santigrat) kadar sıcaklıklara ulaşabileceğinden, bilgisayarın soğutulması gerekir. Çoğu bilgisayar bir fanla donatılmış olsa da, bir termosifon genellikle işlemci sıcaklıklarını daha etkili bir şekilde azaltabilir. Bir bilgisayar termosifonunda, fan, suyu ısıtacak ve buhara dönüşecek şekilde dolaştırarak konveksiyon aracı görevi görür. Zemin soğutma sistemine benzer şekilde, buhar soğudukça termosifon sistemi içinde geri toplanır ve geri dönüştürülür.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir